
In de nasleep van de pandemie van het coronavirus zijn maar weinig sectoren zo ver en zo snel achteruitgegaan als het toerisme. De technologische revolutie die ons dichter bij elkaar heeft gebracht door reizen en toerisme gemakkelijk en betaalbaar te maken – een revolutie die een miljard reizen per jaar mogelijk heeft gemaakt – is hulpeloos bij het stoppen van een virus dat eist dat we op onze plaats schuilen.
Grote impact
Het is moeilijk om een momentopname te maken van de verliezen in het toerisme, omdat de gegevens net zo snel veranderen als het virus zich verspreidt. Als de pandemie nog een aantal maanden aanhoudt, voorspelt de World Travel and Tourism Council, de handelsgroep die de belangrijkste reisorganisaties wereldwijd vertegenwoordigt, een wereldwijd verlies van 75 miljoen banen en 2,1 biljoen dollar aan inkomsten. De verliezen komen dagelijks; vanaf 2 april zou British Airways naar verluidt 36.000 personeelsleden hebben geschorst.
Gloria Guevara, de CEO van WTTC, lobbyt bij regeringen om steun te bieden aan reisorganisaties en zegt dat dit potentiële banenverlies “miljoenen gezinnen over de hele wereld reële en grote zorgen baart”.
Zwartste treffer

De Amerikaanse reisindustrie is een van de zwaarst getroffen. De U.S. Travel Association voorspelt een verlies van 4,6 miljoen banen tot mei, een cijfer dat waarschijnlijk nog zal stijgen. De wekelijkse werkloosheidsclaims in de VS schoten omhoog tot een verbluffende 6,6 miljoen, een verdubbeling in één week en veruit de grootste stijging in een halve eeuw. De daling van het toerisme is een belangrijke oorzaak van het banenverlies in onder meer Nevada, waar de casino’s en jumbohotels in Las Vegas op zwart zijn gegaan.
Op 29 maart heeft president Donald Trump, in een poging om het virus in Amerika in te dammen, de nationale beperkingen op reizen, werken en bijeenkomsten van meer dan 10 personen met nog minstens een maand verlengd – misschien tot in juni. Zomervakanties kunnen worden uitgesteld. “Dit is de slechtste tijd van het jaar om dit te laten gebeuren”, zegt Isabel Hill, directeur van het Nationaal Bureau voor Toerisme van het Ministerie van Handel. “Dit is het seizoen – voorjaar en zomer – waarin de reis- en toerisme-industrie een aanzienlijk deel van haar inkomsten genereert.
Grotere impact dan ooit
“De impact op het reizen is zes of zeven keer groter dan de aanslagen van 11 september”, zegt Roger Dow, president en CEO van de U.S. Travel Association, die reizen naar en binnen het land aanmoedigt en een industrie vertegenwoordigt die 2,6 biljoen dollar aan economische output genereert en 15,8 miljoen banen in de V.S. ondersteunt.
Met zoveel op het spel heeft het Congres een stimuleringspakket van 2 biljoen dollar aangenomen dat niet op een dringender tijdstip had kunnen komen. De nadruk ligt op het helpen van werklozen en het ondersteunen van grote en kleine bedrijven. Maar er blijven vragen: Zal het steunpakket volstaan nu het land in een recessie terechtkomt, en wat betekent het voor de reizigers?